ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
Değİşen temel yasalar ve bu yasalara uyum Çerçevesİnde, 6831 sayIlI kanunumuzda yapIlan bazI değİşİklİkler. HAZIRLAYAN :Şeyhmus SAKA GÖREVİ :Elazığ Orman.
Nüfus Hizmetleri Kanunu YETKİ ve SORUMLULUKLARI
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
İLAMSIZ İCRA Prof. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
DERNEK KURMAK Yasal Prosedür.
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
MAL BİLDİRİMLERİ.
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
4207 SAYILI KANUN HÜKÜMLERİNİN KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA AİT YER, ARAÇ, BİNA VE TESİSLERDE UYGULANMASI Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Ruh Sağlığı Programları,
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
İCRA İŞLEMLERİ Osman DEĞERMENCİ Ankara İcra Müdürü
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
5941 YENİ ÇEK KANUNU Resmi Gazete No : Resmi Gazete Tarihi :
Mükelleflerin İzahat Talepleri
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Kabahatler Kanunu ve Çevre
Gümrük Vergilerinin Tahakkuku, Tebliği ve Ödenmesi
Kurulun İnceleme ve Araştırması
Teminat Gümrük Kanunu ( ).
VERGİLENDİRME SÜRECİ ÖN TESPİTLER
2012PARASAL SINIRLAR (1) 5018 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu (35 inci madde) Parasal Sınırlar ve Oranlar Genel Tebliği a) Yapım işleri.
Harcama Yetkilileri.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PERSONELİ İZİN YÖNERGESİ
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
6183 SAYILI KANUNLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ HAZİRAN 2003 ANKARA.
HİZMET İHYASI
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Döner Sermaye Bütçe ve Muhasebe İşlemleri Daire Başkanlığı
E-Tebligat Nedir.
VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ
1 KARAMAN DEFTERDARLIĞI Ekim Maliye Bakanlığı, - Belediyeler - Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri.
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
NÜFUS MEVZUATI Aile kütüklerinin yenilenmesi
Kasım 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
Müracaat ve Şikayetler
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DİLEKÇE ve BİLGİ EDİNME HAKKI
Aralık 2015 VERGİDE ELEKTRONİK TEBLİGAT DÖNEMİ 1 OCAK 2016’ DA BAŞLIYOR.
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI(İİK m. 67 vd)
GENEL SAĞLIK SİGORTASI
4483 SAYILI MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN İLE İLGİLİ SORUN ALANLARI.
Tebliğat; hukuki bir işlemden ilgili kimsenin haber almasını temin için yetkili makamın yasaya uygun bir şekilde yazı ile veya ilan yoluyla yapacağı belgeleme.
Gümrük Uzlaşma tanım Uzlaşma: Yükümlü ile Gümrük idare arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların yargı yoluna başvurmadan önce, taraflarca konuşulup giderilmesi.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
Sayılı Kanun Hükümlerinin Uygulanması T.C. BURSA VALİLİĞİ İl Sağlık Müdürlüğü.
Sunum Planı 1.2. Çıkış İşlemleri : Devretme
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SİGORTA PRİMLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL SAĞLIK SİGORTASI TESCİL ve PRİM DAİRE BAŞKANLIĞI.
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
Seyahat Acentaları Kuruluş ve Sayısı
İdari Davaların Açılması
4483 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN.
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi
Sunum transkripti:

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Şerife AKTAŞ Şube Müdürü Antalya 2009

Kabahatler Kanunu ile; Genel ilkeler, Uygulanabilecek olan idari yaptırımların türleri, Karar alma süreci, Karara karşı kanun yolu, İdari yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Kabahatler karşılığında uygulanacak idari yaptırımlar; Kabahatler Kanunu Kabahat deyiminden; kanunun, karşılığında idari yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılır. (Kabahatler Kanunu Md. 2) Kabahatler karşılığında uygulanacak idari yaptırımlar; İdari para cezası ve İdari tedbirler olarak belirlenmiştir. (Kabahatler Kanunu Md. 16)

Adrese İlişkin İdari Para Cezaları 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunun 68/c maddesi gereğince mülki idare amirince; Süresi içinde adres bildiriminde bulunmayanlar için 250 YTL, Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara 500 YTL idari para cezası verilmesi öngörülmüştür.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI İdari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için Vergi Usul Kanununun hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. (Kabahatler Kanunu 17/7) Bu kapsamda 2009 yılı için; “Süresi içinde adres bildiriminde bulunulmaması” 322 TL, “Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması” 646 TL.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI İdari yaptırım kararına ilişkin tutanakta; Hakkında idari yaptırım kararı verilen kişinin kimlik ve adresi, İdari yaptırım kararı verilmesini gerektiren kabahat fiili, Bu fiilin işlendiğini ispata yarayacak bütün deliller, d) Karar tarihi ve kararı veren kamu görevlilerinin kimliği, e) Kabahati oluşturan fiil, işlendiği yer ve zamanın bulunması zorunludur.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Ayrıca ; İdari para cezasının ödeme süresi, Ödeme yeri, Kanun yolu (mercii ve süresi), İndirimli ödeme hakkı, Taksitlendirme talep etme hakkı, Ödeme yapılmaması halinde uygulanacak müeyyideler, Tebliğ tarihinin de bulunması gerekmektedir. (Kabahatler Kanunu Md. 25, 442 Seri Nolu Tahsilat Genel Tebliği III/A)

Konuya İlişkin Savunması KESİNLEŞME VE BİLDİRİM İDARİ YAPTIRIM KARARI Karar İlçe Karar Tarihi - Karar No KABAHAT Türü İlişiği Süresi içinde adres bildiriminde bulunmamak İLGİLİNİN Kimlik Bilgileri Adresi T.C. Kimlik No Adı Soyadı Baba Adı Anne Adı Doğum Yeri Doğum Tarihi Konuya İlişkin Savunması SAVUNMA İmza KARAR VALİLİK MAKAMINA Süresi içinde adres bildiriminde bulunmadığı tespit edilen yukarıda adı, soyadı ve adresi yazılı bulunan şahsın; Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca 322 TL idari para cezası ile cezalandırılmasını olurlarınıza arz ederim. ……………………. NÜFUS MÜDÜRÜ OLUR …/…/….. …………. KAYMAKAM. TEBLİGAT Sayın……………………… Süresi içinde adres bildiriminde bulunmadığınız anlaşıldığından; a) Nüfus Hizmetleri Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca 322 TL idari para cezası ile cezalandırıldığınız, b) Söz konusu para cezasını tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne ve Mal Müdürlüğüne ödemeniz gerektiği, c) Bu cezaya karşı 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 27 nci maddesi uyarınca tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine başvurabileceğiniz, d) 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 17/6 ncı maddesi uyarınca Kanun yoluna başvurmadan önce ( tebliğ tarihinden itibaren onbeş gün içinde) ödeme yapmanız halinde peşin ödeme indiriminden (Cezanın 3/4’ü ödenir.) yararlanabileceğiniz, e) Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idari para cezasının, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebileceği, taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idari para cezasının kalan kısmının tamamının tahsil edileceği, f) 5326 sayılı Kabahatler Kanunun 17/7 nci maddesi gereğince, idari para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı; Huzurda tarafınıza tebliğ olunur. Tebliğ Tarihi: TEBLİĞ EDEN TEBELLÜĞ EDEN ……………… ……………… Taksitli ödemeyi kabul ediyorum Taksitli ödemeyi kabul etmiyorum. KESİNLEŞME VE BİLDİRİM ………..….. VERGİ DAİRESİ Yukarıda açık kimliği yazılı bulunan şahsa ait karar ……….. tarihinde kesinleşmiş olup gereği yapılmak üzere gönderilmiştir. Bilgi ve gereğini arz ederim.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Üç örnek düzenlenen idari yaptırım kararı, ilgiliye 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. İdari yaptırım kararının gerçek kişi huzurunda verilmesi halinde; İlgiliye başvurabileceği kanun yolu, mercii ve süresi, İndirimli ödeme hakkı, taksitlendirme talep etme hakkı, Ödeme yapılmaması halinde uygulanacak müeyyideler, hakkında bilgi verildikten sonra karar tutanağını imzalaması istenir.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI İmzadan kaçınılması halinde bu durum tutanakta açıkça belirtilir. Karar tutanağının bir örneği ilgiliye, vergi dairesi veya mal müdürlüğüne dairede dosyasında muhafaza edilir. (Kabahatler Kanunu Md. 26)

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI İdari yaptırım kararının huzurda tebliğ edilmesinin mümkün olmadığı hallerde; Savunma (İlgiliye tebliğinden itibaren 7 gün) İdari yaptırım kararının uygulanması

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI İdari yaptırım kararlarına karşı kanun yoluna başvurulmaması, Kanun yoluna başvurulması halinde yargılama aşamalarının son bulması neticesinde idari para cezalarının takip edilebilir aşamaya gelmesi idari para cezalarının kesinleşmesidir.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Bu nedenle, elden tebliğin yapıldığı veya tebligatın ilgili tarafından tebellüğ edildiği tarih, tebliğ tarihi olarak kabul edilecek ve dava açma süresi ile kararın kesinleşme tarihi bu tarihte başlayacaktır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Tebligatın usul ve yasaya uygun bir şekilde yapılması son derece önemlidir. Tebligat, şahsa bilinen en son adresinde yapılır (Tebligat Kanunu 10. md). Tebligat yapılacak kişi şayet adreste bulunmazsa, kendileriyle birlikte oturan kişilere (aile fertlerine), hizmetçilere veya aile içinde sürekli çalışan işçilere yapılabilinir.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Kendisine tebligat yapılacak kimse ya da muhatap adına tebligat yapılacak aynı konutta ehil bir kişi yok ise; tebliğ memuru öncelikle “adreste bulunmama nedenini araştıracak, sonra da bu adreste bulundukları halde “geçici” olarak orada bulunmuyor ise Tebligat Kanunun 20 inci maddesine göre tebligat yapılacaktır. Ancak muhatap, tebligat evrakında belirtilen adreste oturuyor olmakla birlikte dağıtım saatinde muhatap ya da muhatap adına kendisine tebligat yapılabilecek kimse bulunmazsa tebligat, Tebligat Kanununun 21 inci maddesine göre yapılır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Bu çerçevede; Tebliğ memurunun geçici ayrılma sebebini bilecek yakın komşu ve akrabalardan, yönetici, kapıcı, muhtar, aza, meclis üyeleri, zabıta amir ve memurlarından araştırması, Beyanlarını tutanağa geçirmesi, imtina halinde ise imtina işlemini tatbik etmesi, Tebliğ olunacak evrakı o yerin muhtar ve ihtiyar heyetinden birine yaparak “ihbarnameyi” tebligat yapılması istenen muhatabın kapısına ve idareye dönen nüshasına yapıştırması gerekir.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Tebligatın kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır. Tebligatın 20 nci maddesine göre yapılan tebligatlarda ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihten itibaren 15 gün sonra, 21 inci maddeye göre yapılan tebligatlarda ise ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarihte ilgiliye tebliğ edilmiş sayılır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Mevcut veya tespit edilen adrese tebligat yapılamaza ve tebliğ memuru tarafından da yeni adres tespit edilemez ise; İlan suretiyle tebligat yapılır. Ayrıca ilanın bir nüshası kaymakamlık binasına veya köy ya da mahalle muhtarlığına ilan edilmek üzere asılabilir. Bu suretle yapılan sonuncu ilan tarihinden itibaren yedi gün sonra idari para cezası ilgiliye tebliğ edilmiş sayılır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Süresi içinde adres bildiriminde bulunmama; Taşınma tarihi ile beyan tarihi arasındaki sürenin 20 iş gününü aşması halinde idari para cezası uygulanır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Gerçeğe aykırı beyanlarda;

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI İdari Para Cezasının Uygulanmayacağı Haller İdari para cezalarının uygulanmaya başlandığı tarih itibariyle (20 Nisan 2009); T.C. Kimlik numarası ile ulusal adres veri tabanında yer alan yerleşim yeri adres bilgileri eşleştirilmemiş olan kişilerin ilk adres beyanlarında, Kişi tarafından beyan edilen adresin ulusal adres veri tabanında yer almaması, ulusal adres veri tabanında adres bileşenlerinin eksik ya da hatalı olması nedeniyle “geç bildirim” kapsamında ceza uygulanmayacaktır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI Kişinin güncel adresini bilmemesi nedeniyle hatalı adres beyanında bulunması durumunda ceza kapsamında değerlendirilmeyerek yetkili idare ile işbirliği içinde sorunun çözümlenmesi sağlanacaktır. Kişilerin talebi halinde tutulan diğer adres ile ilgili olarak; herhangi bir ihbar ya da şikayet olmaması halinde tahkikata gönderilmeyecek ve idari para cezası uygulanmayacaktır.

ADRESE İLİŞKİN İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI TEŞEKKÜR EDERİM